עצירות כסיבוך של קרוהן וקוליטיס

עצירות כסיבוך של קרוהן או קוליטיסאחד האתגרים העיקריים בטיפול בחולי קרוהן וקוליטיס הוא ההבחנה בין תסמינים או התלקחויות עם תסמינים הנובעים מהמחלה.

עצירות היא תסמין המשויך במקרים רבים למחלות אלו, והיא עלולה להופיע בהתקפים חמורים. בנוסף, חולי קרוהן וקוליטיס עלולים לסבול ממחלות מעיים נלוות, מה שמקשה יותר על הטיפול בעצירות.

עצירות: האם זו התלקחות?

כשעצירות מתרחשת אצל חולה קרוהן או קוליטיס, יש להבחין בינה לבין תסמיני המחלות, כדי להרכיב תכנית טיפול מתאימה. ברוב המקרים, המחלות אינן מתרחשות עם עצירות, אלא עם תסמיני המעי הדק או המעי הגס הכוללים כאבי בטן, שלשול מדמם וחום. אם חולה קרוהן או קוליטיס חווה עצירות, סביר להניח שתסמין זה קשור למחלות מעיים נלוות.

חלק מהחולים עשויים לחוות עצירות כתסמין של מחלה פעילה. במקרים רבים, התסמינים כוללים עלייה בתנועות המעיים, שלשולים מדממים, כאבי בטן, דחיפות צואה וחום. כשהתסמינים מוגבלים לחלחולת, כ-25% מהחולים יציגו תסמיני עצירות ודימום רקטלי.

אבחון עצירות בחולי קרוהן וקוליטיס

בדיקות מסוימות מעידות על עצירות כתוצאה מתסמיני המחלות, ולא על דלקת פרקטית פעילה. שיעור שקיעת כדוריות דם (ESR), ספירת תאי דם לבנים (WBC) וספירת טסיות, הם סמני דלקת.

אנדוסקופיה, קולונוסקופיה או סיגמואידוסקופיה גמישה, הן בדיקות המאפשרות הערכה ויזואלית, כמו גם הערכה מיקרוסקופית באמצעות ביופסיה של המעי הגס.

אפשרויות טיפול לעצירות

כשהמחלות נקבעות כגורם לעצירות, השיטה הטובה ביותר לטפל בתסמינים היא לטפל במחלה הבסיסית. במילים אחרות, מטרת הטיפול היא לעורר הפוגה של המחלה עם סטרואידים מסוג פרדניזון. טיפול חדש לעצירות בקרוהן וקוליטיס הוא פרוביוטיקה, שהוכח ביכולתו לטפל בתסמינים קלים עד בינוניים, ולשפר תסמיני עצירות שהגורם העיקרי להם הוא מחלת קרוהן או קוליטיס.

טיפול המתמקד בתפקוד המעיים ושינויים בתזונה הם עיקרי הטיפול. ניתן להתחיל את הטיפול עם תוספי סיבים כגון סיבים מבוססי פסיכיאום במינון נמוך אותו יש להגדיל בהדרגה בהתאם לצורך.

פוליאתילן גליקול להקלת עצירות

טיפול זה מכיל סיבים ויש לקחת אותו עם הרבה מים כדי לשמור על לחות נאותה ולמנוע את החמרת העצירות. יש להימנע ממזונות שגורמים לעצירות חמורה, ולנהל יומן תזונה על מנת לזהות מזונות הגורמים לתסמינים.

תקשורת פתוחה היא המפתח – בעצירות המתרחשת במחלות קרוהן או קוליטיס, חשוב להתייעץ עם גסטרואנטרולוג. הטיפול משתנה בהתאם לסיבה לעצירות, וטיפול תקין יכול בסופו של דבר להשפיע על תוצאות המחלה.

דילוג לתוכן