בדיקת קולונוסקופיה

קולונוסקופיהבדיקת קולונסקופיה משמעותית לאבחון מחלות מעי דלקתיות, או גם לאחר האבחון, כהליך בדיקת סקר המבוצעת אחת למספר שנים לאיתור סרטן המעי הגס, ובדיקה לאחר תקופת טיפול כדי לראות האם נעשה שינוי וכן הלאה.

מהי בדיקת קולונסקופיה?

קולונסקופיה היא בדיקה במסגרת מחדירים דרך פי הטבעת של האדם הנבדק צינורית. הצינורית מחוברת למצלמה זעירה, שמעבירה תמונה לצג חיצוני ושמאפשרת לנווט את דרכה של הצינורית עד המקום המיועד לה – הקצה העליון של המעי הגס במקרה הזה, או אפילו המעי הדק הטרמינלי.

במקרה של דלקת במערכת העיכול עלולים לראות שכלי הדם והברק שברירית המעי "נעלמים" או הופכים למטושטשים יותר, כמו גם בהפיכת הרירית לפריכה או בדימום המופיע באזור. באזורים שונים במערכת העיכול ניתן להבחין בדרך זו בכיבים או באפטות, שמסייעים לא רק להבין שיש כאן בעיה אלא גם ליצור אבחנה בין קרוהן לבין קוליטיס.

ממצאים אותם ניתן לגלות באמצעות קולונוסקופיה

היות ולא תמיד תסמיני הדלקת גלויים, ניתן לבצע פעולות שונות באמצעות הצינורית, למשל נטילת רקמה כדי שניתן יהיה לנתח אותה במעבדה (ביופסיה). בבדיקה ראשונה שאמורה לאמת חשד למחלת מעי דלקתית יילקחו לפחות שתי ביופסיות מכל אחד מהאזורים אשר מחלות מעי דלקתיות עלולות לתקוף, ואלו הם הרקום, הסיגמה, המעי העולה, המעי היורד, המעי הרוחבי והמעי הדק-סופי.

בכל מקרה נהוג להמתין עד שתוצאות הביופסיה יחזרו כדי שניתן יהיה לקבוע לכאן או לכאן אם קיימת מחלת מעי דלקתית, ואם כן – מאיזה סוג ובאיזו דרגת חומרה.

מהלך קולונוסקופיה

הבדיקה נמשכת כחצי שעה, ומספקת תשובה חד משמעית לגבי המתרחש במערכת העיכול. הראשון הוא שמערכת העיכול צריכה להיות "נקייה" (בעיקר רירית המעי), מטרה שכדי להגשים אותה נוטל האדם הנבדק משלשלים טרם תחילת הבדיקה. מכיוון שמדובר בהליך פולשני מאד, תתבצע הבדיקה בטשטוש מלא. אחרת הכאבים הכרוכים בה היו אדירים.

חשוב להבחין בין מחלת קרוהן לבין מחלת קוליטיס, מכיוון שלביופסיה עשויה להיות השפעה שונה ביחס לכל אחת מהן. במקרה של קרוהן היא מהווה חלק מהבדיקות המבוצעות לאיתור הבעיה, ובדרך כלל מתבצעת תחילה בדיקת קולונסקופיה לצד אילאוסקופיה.

ממצאים אותם ניתן לגלות באמצעות קולונוסקופיה

הבדיקה סוקרת את המעי הגס הימני והמעי הדק הטרמינלי, אליהם יכולה להגיע הצינורית עם הכוונה נכונה של הרופא. לעומת זאת, בקוליטיס אין צורך לבצע את הבדיקה, אך אם היא מתבצעת, היא יכולה להיות האינדיקציה היחידה באמצעותה ניתן יהיה לזהות שמדובר במחלת מעי.

זאת מכיוון שאזור ההתפשטות של המחלה זהה לאזור שהבדיקה יכולה לסקור: החל מפי הטבעת, דרך היקף הדופן של המעי ועד למעי השמאלי, לרקטום או למעי הדק הסופי.

דילוג לתוכן