מחלת קוליטיס

קוליטיסהמחלה גורמת לדלקות ופצעים בדופן המעי הגס. היא משפיעה ברוב המקרים על החלק התחתון של המעי הגס ופי הטבעת, אך עשויה להשפיע על כל המעי הגס.

ככל שחלקים גדולים יותר מהמעי הגס מושפעים, כך התסמינים חמורים יותר. המחלה עשויה להשפיע על אנשים בכל הגילאים, אך רוב החולים מאובחנים לפני גיל שלושים.

מהם הגורמים לקוליטיס?

מומחים אינם בטוחים מה גורם למחלה, אך סבורים שהיא עלולה להיגרם כתוצאה מליקויים במערכת החיסונית, והשפעת חיידקים על מערכת העיכול.

במקרים אחרים, סוגי חיידקים או וירוסים שונים עלולים לגרום להתפרצות קוליטיס. הסיכויים גבוהים יותר לחלות כשלאנשים אחרים במשפחה יש את המחלה.

מהם תסמיני קוליטיס?

התסמינים העיקריים הם כאבי בטן או התכווצויות; שלשולים; ודימום מפי הטבעת. חלק מהחולים עשויים לסבול גם מחום, חוסר יכולת לחוש רעב וירידה במשקל. במקרים חמורים, החולים עלולים לסבול משלשולים עשר עד עשרים פעמים ביום. המחלה עלולה לגרום אף לבעיות אחרות, כגון כאבי מפרקים, בעיות עיניים או מחלת כבד.

בקרב רוב החולים, התסמינים באים והולכים. חלק מהחולים יכולים לעבור חודשים או שנים ללא תסמינים, במצב הנקרא הפוגה, ואז הם חווים התלקחות התסמינים. בסביבות חמישה עד עשרה מתוך מאה אנשים עם קוליטיס כיבית, סובלים מתסמינים קבועים.

אבחון קוליטיס

רופאים שואלים את המטופל לגבי התסמינים, מבצעים בדיקה גופנית ומספר בדיקות, המסייעות לשלילת בעיות אחרות שעלולות לגרום לתסמינים זהים, כגון מחלת קרוהן, תסמונת המעי הרגיז ודלקת מפרקים.

בדיקות האבחון כוללות:

קולונוסקופיה – בבדיקה זו, הרופא משתמש בכלי דק ומואר כדי להתבונן על החלק הפנימי של כל המעי הגס. במקביל, הוא יכול לקחת מדגם (ביופסיה) של דופן המעי הגס.

בדיקות דם – לאיתור זיהום או דלקת.

בדיקות דגימות צואה – לאיתור דם, זיהום ותאי דם לבנים.

טיפול בקוליטיס

המחלה משפיעה על כל חולה באופן שונה. הרופא מסייע למטופל למצוא טיפולים להפחתת התסמינים ומניעת התלקחויות חדשות. אם התסמינים מתונים, ניתן להשתמש בתרופות ללא מרשם לשלשולים, כגון אימודיום. יש להתייעץ עם הרופא טרם נטילת התרופות.

חולים רבים זקוקים לתרופות מרשם כגון תרופות סטרואידים או תרופות אחרות להפחתת התגובה החיסונית של הגוף. תרופות אלו עוצרות או מפחיתות את התסמינים ומונעות התלקחויות. חלק מהאנשים מוצאים שמזונות מסוימים מחמירים את תסמיניהם. במצב זה, יש להימנע מאכילת מאכלים אלו, אך להקפיד על תזונה בריאה ומגוונת על מנת לשמור על המשקל והחוזק הגופני.

אם התסמינים חמורים והתרופות אינן מסייעות, יתכן שיהיה צורך בניתוח להסרת המעי הגס, ריפוי קוליטיס, ומניעת סרטן המעי הגס.

השפעת קוליטיס על החיים

החולים עשויים לסבול מהמחלה במשך שמונה שנים או יותר ולאחר מכן להימצא בסיכון משמעותי יותר לסרטן המעי הגס. ככל שהמחלה חמורה יותר, כך גובר הסיכון. יש להתייעץ עם הרופא לגבי הסיכונים לסרטן, ולעבור בדיקות המסייעות לאיתור מוקדם של הסרטן, כך שיהיה קל יותר לטפל בו.

קוליטיס כיבית עשויה להקשות על החיים. במהלך התלקחויות, החולים רצים לעתים תכופות לשירותים, ומצב זה עשוי להיות מביך. המחלה משפיעה על התפיסה האישית, וחוסר הידיעה מתי התסמינים יתלקחו, עשויה להלחיץ. כשהקושי מתגבר, יש להתמודד באמצעות תמיכת בני משפחה, חברים, יועץ, או קבוצת תמיכה. היכולת להתייעץ עם אחרים משפיעה על יכולת ההתמודדות עם המחלה.

דילוג לתוכן