מזונות מומלצים ומזונות מהם יש להימנע בקוליטיס

תזונה מומלצת ולא מומלצת בקוליטיסקוליטיס כיבית היא סוג של מחלת מעי דלקתית (IBD), שגורמת לדלקת וכיבים בדופן המעי הגס והרקטום. המחלה עלולה לגרום לכאב, נפיחות ושלשולים במהלך ההתלקחויות, ולעתים קרובות מתרחשים מעט תסמינים בין ההתקפים.

מאכלים מסוימים או הרגלי אכילה אינם גורמים לקוליטיס כיבית, אך עשויים להחמיר את התסמינים. איך ניתן להימנע ממזונות חיוניים ועדיין לקבל את החומרים המזינים להם הגוף זקוק? זה המקום בו תכנית תזונה נכונה מסייעת באופן משמעותי.

מעקב אחר המומלץ והאסור

לא קיימת תזונה אחת נכונה לכל חולי הקוליטיס. המצב גם משתנה עם הזמן, כך שתכנית התזונה צריכה להיות גמישה. המפתח הוא למצוא מה שעובד באופן אישי.

כדי להקפיד על ארגון, מומלץ לנהל יומן מזון. בפנקס קטן ניתן לרשום את המאכלים והמשקאות הנצרכים והאופן בו הם משפיעים על התחושה, לטוב ולרע. תהליך זה כרוך בזמן וסבלנות, אך מסייע לעקוב אחר המחלה ולכוונן את תכנית התזונה.

הרכבת תכנית תזונה לקוליטיס

כשמכינים את הארוחות, יש לזכור שתזונה מאוזנת היטב עשירה בחלבון, דגנים מלאים ורכיבים טריים. תזונה זו עשויה לכלול:

  • בשר, דגים או עופות
  • מוצרי חלב
  • לחם ודגנים
  • פירות וירקות
  • שומנים בריאים כגון שמן זית ושמן קנולה.

יתכן שלא מומלץ לאכול את כל המאכלים בקבוצות אלו, אך יש לקבל מהן מה שניתן. מספר שינויים פשוטים בהכנת הארוחות מקלים את אכילת חלק מהמאכלים, כגון בישול ירקות או מעבר לחלב דל שומן.

חלק מחולי קוליטיס שמקפידים על תזונה דלת סיבים לטווח הארוך, עדיין יכולים לאכול 10-15 גרם סיבים ביום, כך שהם צריכים להשתמש בתדירות נמוכה יותר בשירותים.

תזונה שאינה מומלצת בקוליטיס

יש להיזהר מרכיבי מזונות שעשויים לגרום לבעיות. אלו כוללים:

  • אלכוהול.
  • קפאין.
  • משקאות מוגזים.
  • שעועית יבשה, אפונה וקטניות.
  • פירות יבשים.
  • מזונות המכילים גופרית או סולפט.
  • מזונות עשירים בסיבים.
  • בשר.
  • אגוזים וחמאת אגוזים.
  • פופקורן.
  • מוצרים המכילים סורביטול, כגון ממתקים ללא סוכר.
  • פירות וירקות טריים.
  • סוכר מזוקק.
  • זרעים.
  • מאכלים חריפים.

שעועית

קטניות ושעועית עשירים בסיבים ועלולים לגרום לגזים, ולכן אינם נחשבים כתזונה אידיאלית לחולה קוליטיס כיבית. אך הם עדיין נחשבים למצרך חשוב בתזונה, במיוחד לצמחונים וטבעונים.

מומלץ להכין שעועית במנות קטנות. לדוגמא, לשטוף את השעועית היטב, או להסיר את קליפת החומוס, או להכין אותו כפירה, כך שמזונות אלו יעוכלו בקלות.

מוצרי חלב

בחוסר סבילות ללקטוז, אכילת מוצרי חלב עלולה לגרום לתסמינים דמויי קוליטיס, אך אין פירוש הדבר שכל החולים צריכים להתרחק מהם.

רוב החולים סבורים שיש להם אי סבילות ללקטוז, אך זוהי הנחה שגויה. חוסר הסובלנות ללקטוז קשור לכמות האנזים הפרטני, והשיטה היחידה לקבוע את המצב היא באמצעות ניסוי של שתיית כוס חלב ומעקב אחר התסמינים.

קפה ותה – לקפה יש מוניטין של הפעלת תסמיני מעיים אפילו בקרב אנשים ללא קוליטיס, והוא מקשה על התמודדות עם התסמינים במיוחד בקרב החולים. גם תה ומשקאות המכילים קפאין, כמו גם מוצרים עם גוארנה או משקאות אנרגיה, ממריצים את התסמינים.

מה עוד עוזר?

הרופא והתזונאית מסייעים היטב להרכבת תכנית תזונה לקוליטיס. יש להתייעץ עימם לגבי התגובות למזונות. הם מדריכים לבחירה במזונות בריאים ומוודאים שהחולה מקבל את התזונה לה הוא זקוק. אם לא ניתן לאכול תזונה מאוזנת, יתכן שיהיה צורך בתוספי תזונה כגון סידן, חומצה פולית, וויטמין B12. יש להתייעץ עם הרופא אם לכלול אותם בתכנית התזונה.

הגוף עשוי להגיב היטב לארוחות קטנות לאורך כל היום במקום שלוש ארוחות גדולות. כשמרכיבים את תכנית התזונה, יש לחשוב על מזונות אותם ניתן לקחת לכל מקום, כגון חטיפים בריאים.

אולי יעניין אותך גם:

טיפולי פיזיותרפיה לסובלים מקרוהן וקוליטיס

דילוג לתוכן