התמודדות תזונתית עם מחלות קרוהן וקוליטיס

טיפול תזונתי בקרוהן וקוליטיסמחלות קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות עיכול, וחולים רבים תוהים לגבי אפשרויות התזונה. הנתון המפתיע הוא שלא קיימות ראיות מדעיות לכך שגורמים תזונתיים תורמים למחלות מעי דלקתיות אלו (IBD). אך עם התפתחות מחלות אלו, יש להקפיד על התזונה להפחתת התסמינים וקידום הריפוי.

מאמר זה מספק מדריך תזונה לחולים ובני משפחותיהם. המידע מבוסס על תוצאות מחקרים שוטפים והצטברות הידע שהושג בשנים האחרונות. ככל שהמחקר ממשיך, ניתן ללמוד יותר על הקשר בין תזונה לבין קרוהן וקוליטיס.

האם קיימת תזונה מיוחדת לקרוהן וקוליטיס?

ההמלצות התזונתיות לחולים חייבות להיות מותאמות אישית, בהתאם לסוג המחלה והשפעתה על החלקים במעיים. חולים סובלים מאי סבילות ללקטוז (סוכר חלב), שהיא חוסר היכולת לעכל לקטוז, אשר קשור לנטיות גנטיות ולתפקוד המעי הרגיז. בדיקות קבועות מאבחנות מאילו מזונות יש להימנע.

ניתן לבצע תכנית "דיאטת אלימינציה", אשר כוללת ניהול יומן מזון ותסמינים במשך מספר שבועות. כשני שלישים מחולי קרוהן המעי הדק מפתחים תסמינים חמורים במעי הדק התחתון. להם מתאימה תזונה נמוכה בסיבים, או תזונה נוזלית מיוחדת היעילה להפחתת כאבי בטן ותסמינים אחרים.

הדרכה אישית

במקרים רבים, שינויים תזונתיים אלו הם זמניים, והמטופל מבצע אותם עד שהדלקת מגיבה לטיפול או לניתוח מתקן. מומלץ ביותר לקבל סיוע של תזונאית מורשית, המדריכה ביעילות לבחירת מזונות המתאימים אישית לחולה קרוהן או קוליטיס.

חלק מהחולים צריכים להקפיד על תזונה דלת סיבים, המפחיתה את תסמיני פעולות המעיים. היא כוללת הימנעות מפירות טריים, ירקות וזרעים, כמו גם אגוזים וקליפות תירס. תזונאית מסייעת בהרכבת תכנית תזונה אישית, אם היא מתאימה.

חשיבות מיוחדת להקפדה על התזונה בקרוהן וקוליטיס

במיוחד חולי קרוהן, נוטים לסבול מתת תזונה ממספר סיבות. ראשית, התיאבון מופחת במקרים רבים. שנית, מחלות כרוניות נוטות להגביר את צרכי הקלוריות של הגוף, במיוחד כשהמחלות "מתלקחות". שלישית, קרוהן קשורה במקרים רבים עם מחסור בחלבון תזונתי, שומן, פחמימות, מים ומגוון נרחב של ויטמינים ומינרלים.

לכן רוב המזונות אינם נכנסים באמת לגוף. מצד שני, תזונה נכונה היא אחד הנכסים בהם משתמש הגוף על מנת לשחזר את עצמו לבריאות, כך שנמנעת הנטייה לתת תזונה. שחזור הבריאות והקפדה על תזונה נכונה היא עיקרון מרכזי בהתמודדות עם קרוהן וקוליטיס.

מזונות מתאימים לתקופות בהן קרוהן וקוליטיס פעילות

תזונה נכונה צריכה להכיל מגוון מזונות מכל קבוצות המזון. בשר, דגים, עופות ומוצרי חלב, אם הם נסבלים, נחשבים כמקורות חלבון. לחם, דגנים, עמילנים, פירות וירקות הם מקורות לפחמימות. מרגרינה ושמנים הם מקורות שומן.

הרופא והתזונאית מסייעים בתכנון הארוחות. אם המעי הגס מודלק, יש להימנע ממזונות כגון אגוזים, קליפות תירס וירקות טריים, עד שמתרחש ריפוי.

האם יש להימנע מחלב?

חלק מהאנשים אינם מסוגלים לעכל לקטוז כראוי. היות ותסמיני אי סבילות ללקטוז עשויים להיות זהים ביותר לתסמיני קרוהן וקוליטיס, קשה לאבחן אי סבילות ללקטוז. במקרים אלו, יש לבצע פשוט "בדיקת סובלנות ללקטוז", המזהה את הבעיה. במקרה של חוסר ודאות, יש להגביל צריכת חלב.

לחלופין, תוספי לקטוז מתווספים למוצרי חלב רבים, כך שאינם גורמים לתסמינים. התזונאית מסייעת במציאת המזונות המתאימים. מומלץ להקפיד על אכילת מספר מוצרי חלב לפחות, היות והם מקורות תזונתיים טובים, במיוחד סידן וחלבון.

לא כל מזון גורם לדלקת קרוהן וקוליטיס – בעוד שמזונות מסוימים עלולים להחמיר תסמיני מחלות אלו, בקרב חלק מהחולים, לא קיימות ראיות מדעיות המוכיחות כי דלקת המעי מושפעת ישירות ממזונות. כל מזון מזוהם, הרעלת מזון, או אכילת מזונות שאינם מתאימים, עלולים להחמיר את התסמינים.

דילוג לתוכן