מזונות מומלצים ואסורים במחלת קרוהן

מזונות מומלצים ואסורים לחולי קרוהןבמחלת מעי דלקתית כגון קרוהן, אין הכרח בהקפדת דיאטה המבוססת על ספירת קלוריות, היות והתזונה אינה כרוכה במזונות מסוימים שיאיצו את ריפוי הבטן.

אך תזונה נכונה מונעת את החמרת התסמינים. מאמר זה סוקר את התזונה המומלצת ושאינה מומלצת להקלת תהליך העיכול. אך יש להבין שתזונת קרוהן היא ייחודית, כך שיש לבצע מספר שיטות ניסוי וטעייה על מנת לקבוע מה עובד באופן אישי.

חלב שקדים

אנשים רבים עם קרוהן, רגישים ללקטוז. למרבה המזל, רכיבים רבים זמינים כתחליפים לחלב. חלב שקדים מכיל כמות גדולה של סידן כמו חלב רגיל, אך יש לבדוק את התווית.

הוא מכיל גם ויטמיני D ו-E, אך אינו מכיל כולסטרול או שומן רווי, ויש לו פחות קלוריות מאשר חלב פרה. סוגים רבים של חלב שקדים מכילים תוספת ממתיק, ובחירת מוצר שאינו ממותק מפחיתה עשרים קלוריות מכל מנה.

שיבולת שועל

זהו מזון מנחם הנחשב כבחירה מצוינת במחלת קרוהן. שיבולת שועל מתאימה גם במהלך התלקחות תסמינים, כל עוד אינם חמורים.

סיבים מסיסים מהסוג הצמחי הגולמי בפירות ואגוזים, שואבים מים למעי הגס ומחמירים שלשול בקרב אנשים עם מחלות מעי. אך דייסת שיבולת שועל מכילה סיבים מסיסים אשר סופגים מים ועוברים לאט יותר במערכת העיכול.

סלמון – 25% מהקלוריות בתזונת קרוהן, צריכים להגיע מחלבון, הנחשב כמפתח לריפוי, ואפשרות התזונה הטובה ביותר. דגים מועילים ביותר, במיוחד דגים עשירים באומגה 3 כגון סלמון. גם דגים לבנים כגון אמנון מזינים וקלים לעיכול, אם מכינים אותם בצורת אידוי או צלייה ונמנעים מטיגון בשמן עמוק.

ביצים – קשות, רכות, כחביתה או כביצה עין, נחשבות כמקור זול של חלבון המתעכל בקלות. מומלץ לוודא שתמיד יהיו ביצים במקרר. הן יעילות להרגעת התלקחות תסמיני קרוהן, אך יש להקפיד שלא לבשל אותן עם עודף שומן.

חומוס ועדשים – מקור נהדר לחלבון רזה וחומרים מזינים אחרים, ונחשבים כבטוחים לאכילה בקרוהן.

עוף – עשיר בחלבונים, אם בוחרים נתחים רזים. הוא גם קל לעיכול, למה שהופך אותו כחלבון שמתאים לאכילה במחלות מעי דלקתיות.

אבוקדו – רך, חלק, מלא שומנים טובים, ויטמיני B ו-E ואשלגן. אבוקדו בהחלט צריך להיכלל בתפריט התזונה למחלת קרוהן. הוא מכיל סיבים מסיסים וידידותי לעיכול.

פלפל אדום קלוי – טעים, מזין ובטוח לאכילה בקרוהן. מוסיפים אותו לסלט, מכניסים לכריך, או אפילו משתמשים בו במרק. אך יש לעקוב אחר השפעתו על העיכול, שכן הוא אינו מתאים לכולם.

אורז – בחירה מסורתית לבעיות עיכול. אורז לבן אינו יכול להיות מזין ביותר, אך הוא מקל על הבטן.

מזונות מהם יש להימנע בתכנית תזונה לקרוהן

מזונות מסוימים מפעילים תסמינים שונים בקרב חולי קרוהן. כדי להבין מאילו מאכלים יש להימנע בתכנית התזונה, יש לקבוע אילו מאכלים, אם בכלל, מפעילים את התסמינים. אנשים רבים עם מחלת קרוהן מוצאים כי אחד או יותר מהמאכלים הבאים מחמירים תסמינים במהלך התפרצויות המחלה:

  • אלכוהול, כגון בירה, יין וקוקטיילים.
  • חמאה, מיונז, מרגרינה ושמנים.
  • משקאות מוגזים.
  • קפה, תה, שוקולד.
  • קליפות תירס.
  • מוצרי חלב.
  • מזונות שומניים ומטוגנים.
  • מזונות עשירים בסיבים
  • קטניות כגון כרוב, ברוקולי ובצל.
  • אגוזים וזרעים, כולל חמאת בוטנים וחמאת אגוזים.
  • בשר אדום.
  • מאכלים חריפים.
  • דגנים מלאים וסובין.

תכנית תזונה מותאמת אישית

כשמזהים את המזונות הגורמים להתלקחות התסמינים, ניתן להימנע מהם או ללמוד שיטות חדשות להכנתם כך שיהיו נסבלים. על מנת לעשות זאת יש להתנסות עם מזונות שונים ושיטות הכנה כדי לקבוע מה עובד באופן הטוב ביותר.

לדוגמא, אם ירקות טריים מסוימים מעוררים התלקחות, אין צורך לוותר עליהם, אלא לנסות לאדות אותם או להכינם בתבשיל למניעת התלקחות התסמינים. אם בשר אדום מגביר את השומן על הצואה, ניתן לצלות את הבשר או לבחור נתחים רזים יותר של בשר בקר. לחלופין, ניתן להחליט לאכול דגים ועוף דל שומן ללא עור, כמקור העיקרי לחלבון.

דילוג לתוכן