סיבוכים

סיבוכי קרוהן וקוליטיסערכת כלים טובה לחיות עם מחלות קרוהן וקוליטיס היא הבנת הסוגים העיקריים של הסיבוכים הקשורים בהן, ומערכות הגוף השונות המעורבות.

מאמר זה מסייע לזהות סיבוך אם הוא מתרחש אי פעם, כך שניתן לקבל טיפול רפואי בהקדם. נוכחות מחלה זו בקרב ילדים ובני נוער מעלה סדרת בעיות חדשה שעשויות להיות קשורות למחלה או לטיפול בה.

השלכות קרוהן על מבוגרים

היות ומחלה זו עלולה להשפיע על כל חלק של מערכת העיכול, ומשפיעה על עובי דופן המעיים בקטע החולה, מספר סיבוכים הקשורים למצב עלולים להתעורר:

  • חסימת מעיים
  • מצבי עור
  • פיסטולה
  • סדקים אנאליים
  • תת תזונה כתוצאה מליקויי ספיגת חומרים מזינים במעיים.

סיבוכים בקרב ילדים ונוער – היעדר תזונה נאותה בשל ספיגה לקויה של חומרים מזינים חיוניים ממזונות, או טיפול ממושך במינונים גבוהים של סטרואידים, עלול לגרום לעיכובים בצמיחה ובהתבגרות. זיהוי גורמים אלו קשור בעיקר לעיכוב התפתחות מינית אצל אדם צעיר עם קרוהן, וחשוב לזהות מוקדם את הסימנים על מנת להתאים את הליקויים התזונתיים ולשחזר דפוסי צמיחה תקינים.

סיבוכים רפואיים בקוליטיס

כשמונים עד תשעים אחוזים מהחולים מגיבים היטב לטיפול ואינם מפתחים סיבוכים כלשהם. חלק מהחולים עשויים לפתח סיבוך כתוצאה מתגובה לקויה לטיפול רפואי שגרתי. סיבוכים אחרים של קוליטיס כיבית עלולים להיות חמורים יותר ולהתעורר פתאום, ומצריכים טיפול מיידי. אלו כוללים דימום מוגבר כתוצאה מכיבים עמוקים במעי הגס; נקב במעי הגס; ורעילות מוגברת. סיבוכים נוספים כוללים:

אוסטיאופורוזיס

חולי קוליטיס כיבית נמצאים בסיכון מוגבר לפתח אוסטיאופורוזיס, כשהעצמות נחלשות יותר והסיכון מוגבר לשברים. מצב זה אינו נגרם ישירות כתוצאה מקוליטיס, אך עלול להתפתח כתוצאה משימוש ממושך בתרופות קורטיקוסטרואידים. המחלה עלולה להיגרם אף כתוצאה משינויים תזונתיים כגון הימנעות ממוצרי חלב.

בחשד לסיכון לאוסטיאופורוזיס, יש לפקח בקביעות על בריאות העצמות, ולעיתים מומלץ גם לקחת תרופות או תוספי ויטמין D וסידן על מנת לחזק את העצמות.

בעיות צמיחה והתפתחות

קוליטיס כיבית, וחלק מהטיפולים בה, עלולים לעכב את הצמיחה וההתפתחות. ילדים ואנשים צעירים עם קוליטיס צריכים למדוד את הגובה והמשקל שלהם באופן קבוע על ידי רופאים, ומדידות אלו צריכות להתבצע בהתייחס לגילם הממוצע.

יש לבצע את הבדיקות אחת לשלושה חודשים עד שנה, בהתאם לגיל, הטיפול בקוליטיס, וחומרת התסמינים. אם מופיעות בעיות בצמיחת הילד או התפתחותו, יש להפנותו לרופא ילדים

דלקת כולנגיטיס ראשונית (PSC)

בדלקת זו, צינורות המרה מודלקים ונפגעים בהדרגה לטווח הארוך, במצב הנוצר כתוצאה מסיבוך נדיר של קוליטיס כיבית. צינורות המרה הם צינורות קטנים המשמשים להובלת מרה, מיץ העיכול, מהכבד למערכת העיכול. דלקת זו אינה גורמת לתסמינים, עד שהיא מתפתחת לשלב מתקדם.

לא קיים כיום טיפול פרטני לדלקת כולנגיטיס ראשונית, למרות שניתן להשתמש בתרופות להקלת חלק מהתסמינים, כגון גרוד עור. במקרים חמורים יותר, יתכן שיהיה צורך בהשתלת כבד.

סרטן המעי הגס

אנשים עם קוליטיס כיבית נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סרטן המעי הגס, במיוחד אם המחלה חמורה או משפיעה על חלקים ניכרים מהמעי הגס. אנשים עם קוליטיס כיבית בדרך כלל אינם מודעים לסרטן, שכן התסמינים הראשונים זהים לתסמיני המחלה וכוללים דם בצואה; שלשולים; וכאבי בטן. לכן יש לבצע בדיקות קבועות כדי לאתר סימני סרטן המעי, לאחר עשר שנים מהתפתחות התסמינים הראשונים של קוליטיס.

הבדיקות מבוצעות באמצעות קולונסקופ, צינור ארוך וגמיש המכיל מצלמה ומוחדר לפי הטבעת. תדירות בדיקות קולונסקופיה מאריכות את הזמן בו ניתן לחיות עם המצב, בהתאם למספר גורמים כגון חומרת הקוליטיס ואם קיימת היסטוריה משפחתית לסרטן המעי הגס. נתונים אלו עשויים להשתנות בין שנה לחמש שנים.

חשיבות הטיפול הרפואי

במחלות קרוהן וקוליטיס, יש להתייעץ במהירות עם הרופא עם התרחשות תסמינים פתאומיים וחמורים, או התפתחות תופעת לוואי מדאיגה לאחר התחלת תרופה חדשה. חולים רבים מהססים להתייעץ עם הרופא מחשש "הטרדת" איש מקצוע עסוק. אך לרופאים יש צוות ייעודי כגון אחות או מזכירה רפואית אשר עשויים לשמש כ"תחנה הראשונה" של הייעוץ.

ייעוץ רפואי מתאים עם התפתחות תסמינים משמעותיים, אך שאינם מסכני חיים, כגון בחילות, כאבי ראש או פריחה, שעשויים להיות קשורים לקרוהן וקוליטיס או לטיפול בהן, למשל כאבי רגליים, אשר עלולים להצביע על תחילת התלקחות. דיווח מוקדם על תסמינים חמורים או חריגים עשוי לסייע במניעת התפתחות מצב רציני הרבה יותר.

אולי יעניין אותך גם:

מחקר חדש מגלה: חלה עלייה חדה באחוז הישראלים שסובלים ממחלות מעיים

האם מחלת קרוהן פוגעת בפוריות או עלולה לגרום להפלה?

דילוג לתוכן