אבחונים ובדיקות למחלות קרוהן וקוליטיס

אבחון ובדיקות לקרוהן וקוליטיסכשתסמיני מעיים חמורים אינם מגיבים לטיפולים ללא מרשם, או אינם חולפים, יש לקבל טיפול במהירות. במקביל לייעוץ של הרופא הראשי, לעתים קיים צורך בייעוץ של רופא מומחה, כגון גסטרואנטרולוג, על מנת לסייע בקבלת אבחון ובדיקות, לקבלת טיפול נאות. אם קיים חשד סביר למחלות כגון קרוהן או קוליטיס כיבית, מומלץ לחפש גסטרואנטרולוג המתמחה באבחון וטיפול במחלות אלו.

הבדיקות הנפוצות

האבחונים והבדיקות מובילים למציאת הטיפולים הטובים ביותר והתמודדות עם המצב. זוהי עבודה מורכבת, הכוללת בדיקות דם, קולונסקופיה עם ביופסיות, ובדיקות רנטגן

הבדיקות מובילות לקביעת אבחנה ברורה, ודרושות אף לשם פיקוח על המצב המתמשך של קרוהן או קוליטיס. מאמר זה סוקר את האבחונים והבדיקות הנפוצות ביותר.

קביעת האבחון לקרוהן או קוליטיס

מחלות אלו שייכות לקבוצת מצבים הנקראים מחלות מעי דלקתיות (IBD), ומונח זה משמש כשלא ברור אם הדלקת נובעת מקרוהן או קוליטיס, המהוות כ-15% מהמקרים. לא ברור מדוע אנשים סובלים ממחלות אלו, אך מחקרים מראים כי שילוב גנים, ליקויים במערכת החיסונית, וגורמים סביבתיים, אחראים להתפתחותן.

טיפולים חדשים רבים מאפשרים התמודדות טובה יותר כיום עם מחלות אלו, בהשוואה לטיפולים שהוצעו לפני עשר שנים. יש לזכור שקרוהן וקוליטיס הן מחלות כרוניות הכרוכות בטיפול פרואקטיבי, והתמודדות מוצלחת עם המחלה מתחילה עם אבחנה מדויקת והערכת פעילות המחלה, כולל מיקומה המדויק בדרכי העיכול.

היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית

אלו הם השלבים הראשונים של האבחון, המבוצעים במהלך הייעוץ של הרופא הראשון. גסטרואנטרולוג הוא מומחה הבריאות המתאים ביותר לאבחון קרוהן וקוליטיס.

יש לספק לו מידע רב ככל הניתן על התסמינים ומועדי התרחשותם, כולל תנועות מעיים, התקפי דימום, יקיצות ליליות כתוצאה מכאבים או שלשולים, חום, כאבי פרקים או תסמינים אחרים. יש לפרט את תחילת התסמינים, תדירות התרחשותם, כמה זמן הם נמשכים, ומה מקל עליהם או מחמיר אותם.

בדיקות גנטיות

מומלץ לחקור את השושלת המשפחתית לזיהוי קרובי משפחה שאולי סבלו ממחלות מעי דלקתיות או מחלות כרוניות כגון קרוהן או קוליטיס. לרוב החולים אין היסטוריה משפחתית של מחלות אלו.

אך קיימות ראיות מדעיות המוכיחות שבדיקות גנטיות עשויות להיות משמעותיות לזיהוי הסבירות של חולה קרוהן לפתח סיבוכים לטווח הארוך. לכן בדיקות גנטיות עשויות לסייע לרופא בקבלת החלטות הטיפול המתאימות.

תהליך האבחון

הרופא בודק את ההיסטוריה הגופנית ומבצע בדיקה גופנית, המתמקדת במערכת העיכול, כולל בדיקת פי הטבעת ולעיתים בדיקה רקטלית. הוא עשוי להזמין בדיקות שונות על מנת לקבוע אבחנה של מחלות מעי דלקתיות ולסייע לזהות אם המטופל סובל ממחלת קרוהן, קוליטיס כיבית, או קוליטיס בלתי מוגדר (IC).

בדיקות אלו שייכות למספר קטגוריות. חלקן פולשניות, ומבוצעות בתוך הגוף, בעוד שאחרות אינן פולשניות ודורשות גישה לדגימות דם או צואה בלבד. ניתן לבצע גם צילומים רדיוגרפיים לאיתור המחלה החשודה.

אין מקום לחשש – למרות שהבדיקות עשויות להיראות מפחידות בהתחלה, הן נסבלות היטב על ידי הרוב המכריע של החולים. ילדים יזדקקו לתמיכה נוספת ואימון לקראת הבדיקות, אך יש לזכור שמומחי ילדים מבצעים בדיקות אלו באופן שגרתי ויכולים לייעץ להורים כיצד להקל על הילדים את תהליך האבחון.

בדיקות דם וצואה

רופאים משתמשים בבדיקות דם כחלק מתהליך האבחון. הבדיקות ממפות את הדם לאיתור נגיפים, ומבוצעות באמצעות נטילת הדם מווריד בזרוע.

לא קיימות בדיקות דם המאבחנות ישירות קרוהן או קוליטיס, אך הן קובעות נוכחות דלקת בגוף, העשויה להיות מזוהה באמצעות מספר מדידות תאי דם וחלבונים בדם או בצואה. בדיקות אלו אינן חושפות את הגורם לדלקת, ומשמשות כאינדיקציה לכך שהרופא צריך לבצע בדיקות אחרות על מנת לזהות את המקור לדלקת.

אפשרויות הטיפול – כוללות טיפול רפואי וכירורגי, המונחה על ידי אבחון ומעקב מתמשכים. ככל שלומדים על הבדיקות ושיטות האבחון, ניתן להכיר את הכלים המסייעים להתמודד עם המחלות לטווח הארוך.

בדיקות מתחום הרפואה משלימה

תחום הרפואה האלטרנטיבית משגשג בשנים האחרונות ולא בכדי. רבים שסובלים מכאבים שונים במערכת העיכול ומסימפטומים לא נעימים שהנמשכים לאורך זמן – פונים לייעוץ מטפלים מתחום רפואה זו. לכל אחת מהשיטות בין אם זו שיטת הטיפול ההומאופתית, שיטת טיפול לפי הרפואה הסינית או כל שיטה אחרת יש את המטופלים שמעידים על הצלחה. בשיטות האלו מאבחנים תחילה את הבעיה ואז מצרפים פתרון טבעי והמלצה לתזונה נכונה.

אחת מהשיטות אבחון המוכרות כיום בתחום הרפואה משלימה היא בעזרת רפואת תדרים. אחת המרפאות המובילות כיום בתחום הינה ביו קיור אשר סורקת את גוף המטופל ומאבחנת את מקור הבעיה. לאחר האבחנה, ניתן טיפול נטורופתי ממוקד המשפר את הבעיה לאורך זמן.

קרוהן היא מחלה כרונית וצריך לדעת לחיות איתה, נכון להיום היא אינה נפתרת בעזרת תרופות קונבנציונאליות ולכן מומלץ כן להקל על הסימפטומים בעזרת תזונה נכונה.

כמובן שטרם הפנייה לכל שיטה אלטרנטיבית כלשהי, יש לפנות ראשית לרופא מטפל ולעדכן אותו בכוונה להיעזר בגורם טבעי. אם ברצונכם להימנע מנטילת תרופות שללא צורך, אחת מהשיטות המצוינות, יכולות להתאים לכם בהחלט.

 

אולי יעניין אותך גם:

האם מחלת קרוהן פוגעת בפוריות או עלולה לגרום להפלה?

דילוג לתוכן