סיבוכי שלשולים במחלות קרוהן וקוליטיס

סיבוכי שלשולים בקרוהן וקוליטיסשלשולים מוגדרים כצואה רכה, מימית, המתרחשת למעלה משלוש פעמים ביום. שלשולים הנמשכים כשבוע עד חודש או יותר, נחשבים לשלשולים כרונים.

שלשולים הם תסמין אופייני למחלת קרוהן וקוליטיס, בחומרה הנעה בין קלה לחמורה. המצב עלול להחמיר כשהמחלה מתלקחת, והשלשולים מופחתים כאשר הדלקת שוכחת. אם המחלה משפיעה על המעי הדק, יתכן שתסבלו משלשולים מימיים בעיקר.

אם המעי הגס מושפע, השלשולים עלולים להיות עקובים מדם. אתם עלולים לחוות דחיפות או בריחת שתן, שאינם מאפשרים שליטה על תנועות המעי הרגיז.

דלקת – כשהמעי מודלק, הוא סופג הרבה פחות נתרן ומים, ועלול גם לדלוף נוזלים נוספים. התוצאה היא צואה מימית רופפת. יחד עם זאת, גורמים אחרים תורמים לשלשולים בקרב חולי קרוהן וקוליטיס. אלו כוללים קשיים בספיגת שומנים, עמילנים, סוכרים וחומצות מרה; זיהום בקטריאלי; פיסטולות; וספיגה לאחר ניתוח.

מצבים אחרים העלולים לגרום לשלשול מתמשך

קיימות מאות סיבות לשלשול כרוני, ובדיקת כל הסיבות אינה מעשית. הרופא ישאל לגבי סוג השלשול ממנו סובל המטופל, על מנת לצמצם את רשימת הגורמים האפשריים.

שלשול ניתן לסיווג כמימי, שמן או דלקתי המכיל דם או מוגלה. הרופא ישתמש במידע זה וברמזים אחרים מההיסטוריה הרפואית, על מנת להחליט אילו בדיקות נדרשות.

אבחון שלשולים במחלות קרוהן וקוליטיס

במהלך האבחון, הרופא יקשיב לבטן המטופל. הוא יבצע בדיקה רקטלית לאיתור סימני מחלת מעי דלקתית. אם הסימנים נוכחים, או שמאותרים טחורים מדממים, המטופל יופנה לבדיקות נוספות על מנת לאשר את האבחנה.

הרופא עשוי לבקש מהמטופל לספק דוגמאות צואה, הדרושות לבדיקת דם סמוי בצואה, סמני דלקת ואלקטרוליטים. בדיקות אלו אמינות כשיטות לסינון מחלת מעי דלקתית. יתכן שיהיה צורך לעבור בדיקת דם על מנת לאתר, בין היתר, אנמיה ודלקת, אמינות הבדיקות ודיוקן מתאפשרת כשחוות הדעת הרפואית מתבצעת אצל רופא מיומן בלבד, למניעת רשלנות רפואית.

קולונוסקופיהמבוצעת אם וכאשר בדיקות המעבדה מצביעות על מחלת מעי דלקתית. בדיקה זו מבוצעת באמצעות צינור ארוך ודק הנושא מצלמה קטנה ביותר ומקור אור. המצלמה מאפשרת לרופא להתבונן על פנים מערכת העיכול לאיתור סימני מחלת מעי דלקתית.

כיצד מטפלים בשלשולים במחלות קרוהן וקוליטיס?

ברוב המקרים, שלשולים הקשורים למחלות אלו מחמירים בשל התלקחות דלקת. לכן, טיפול בדלקת הוא השיטה הטובה ביותר להתמודד עם השלשול. המחלות מטופלות עם התרופות הבאות:

  • תרופות אנטי דלקתיות.
  • קורטיקוסטרואידים.
  • אנטיביוטיקה.
  • תרופות המדכאות את המערכת החיסונית.
  • תרופות ביולוגיות.

תרופות נגד שלשולים יכולות לסייע לאחר ניתוח להסרת חלק ממערכת העיכול. מספר תוספי סיבים, הנקראים תרופות חוסמות, עשויים אף הם להיות שימושיים. הם נקשרים לחלק מהמים ומחזקים את התוצאה. חשוב לציין שתרופות אלו ללא מרשם, מיועדות לאנשים ללא הפרעות עיכול קשות, כגון מחלות קרוהן וקוליטיס.

לכן, יש להתייעץ עם הרופא טרם השימוש במוצרים שאינם במרשם להתמודדות עם תסמיני המחלות. תרופות ללא מרשם עשויות לקיים אינטראקציה עם תרופות אחרות שאתם נוטלים, והדלקת עשויה לשנות את אופן הפעולה של התרופות ללא מרשם.

דילוג לתוכן