רשלנות רפואית

רשלנות רפואית בקרוהן או קוליטיסכאשר אנחנו חולים במחלה קשה, אנחנו מצפים לקבל את הטיפול הרפואי המקצועי ביותר שיש. מחלות מעי דלקתיות דוגמת קרוהן וקוליטיס מחייבות התמודדות מורכבת תמיד, כשהאבחון צריך להיות מהיר והטיפול על פי הספר.

רופא שחוטא בתפקידו עלול לגרום לנזק משמעותי, שמסביר מדוע תביעות בגין רשלנות רפואית מוגשות חדשות לבקרים. מאמר זה מסביר את התרחישים בהם עלולה להתרחש רשלנות רפואית במקרה של מחלות קרוהן וקוליטיס.

רשלנות רפואית באבחון

אבחון מחלות מעי דלקתיות מראש אינו דבר של מה בכך. מחלות אלו כרוכות ברשימת תסמינים ארוכה למדי, אך חלקם כלליים ועלולים לאפיין בעיות אחרות בגוף באותה מידה: התסמינים של קרוהן וקוליטיס נראים דומים אחד לשני לפרקים, וגם למחלות אחרות דוגמת צליאק.

מצד שני, הרפואה המודרנית מציעה מספיק כלים לאבחון מדויק של המחלות. הרופא צריך להקשיב לרשימת התסמינים של החולה ולהפנותו אותו לבדיקות שעשויות להצביע על הבעיות מהן הוא סובל (קולונסוקפיה למשל). רופא המתעלם מתסמיני המטופל, לא מפנה אותו לבדיקות המתאימות או מפרש לא נכון את תוצאות הבדיקות, עלול להביא לנזק גופני וכלכלי למטופל – ולתביעות בגין רשלנות רפואית המוגשות נגדו.

רשלנות רפואית בטיפול

רשלנות רפואית עלולה להתבצע גם בשלבים המאוחרים יותר, בהם המחלה אובחנה וצריך לטפל בה. תסמיני המחלה ודרגת החומרה שונים אצל כל אחד, וגם הטיפול צריך להיות שונה: בדרך כלל נתבסס על טיפולים תרופתיים בשלבים הראשוניים, יחד עם שילוב הרגלי התזונה ואורח החיים. במקרים חמורים יותר עשויים לבצע ניתוחים כירורגיים אלה או אחרים.

רשלנות רפואית במחלות מעי דלקתיות עלולה להיות קשורה לאופן הטיפול בבעיה. זה מתחיל עם מתן תרופות או טיפולים שלא מתאימים למימדי הבעיה או למאפייני האדם החולה, תרופות שבמצב הזה עלולות להיות לא יעילות או להביא לנזק משמעותי למטופל.

טיפול רשלני עלול לגרום להחמרת מחלת המעי ולפגיעה באיברים אחרים של הגוף. הרופא עלול לספק תרופות במינון שאינו מדויק ושאינו תואם את מימדי המחלה, השלב בו היא נמצאת ומאפייני המטופל (נניח מצב של רגישות לתרופות שלא מזוהה על ידי הרופא).

רשלנות רפואית בהליכים מורכבים – אם מדובר בטיפולים מורכבים דוגמת ניתוחים הרי שבאופן הביצוע הטכני שלהם – שלא פשוט כלל – עלולה להסתתר רשלנות רפואית, למשל ביצוע לא נכון של ניתוח שמסב למטופל נזק. רשלנות רפואית עלולה להיות קשורה להליך הרפואי, למשל חוסר יידוע של המטופל על הסיכונים של כל שיטת טיפול.

איך מוכיחים רשלנות רפואית?

תחום הרשלנות הרפואית הוא מורכב, גם מכיוון שלא תמיד יש בו רק שחור ולבן אלא הרבה גוונים של אפור ביניהם. התוצאה היא שמי שמגיש תביעה בגין רשלנות רפואית עלול לא להצליח, מה גם שהמוסדות הרפואיים (קופות חולים, בתי חולים) מעמידים לרוב סוללה מרשימה של עורכי דין.

הכלל המרכזי להצלחת תביעות רשלנות רפואית הוא שהתובע צריך להוכיח מספר דברים. הראשון הוא עצם ההתנהלות הרשלנית של הגורם המאבחן או מטפל, כפי שתואר מעלה. הדבר השני הוא הנזק שנגרם לאדם, בין אם גופני ובין אם כלכלי. בהקשר הזה, חוות דעת רפואית יכולה לשנות את התמונה, וחשוב להצטייד במסמכים המתעדים את הטיפול הרפואי, ובקבלות על תרופות.

הוכחת החמרת המחלה – החלק השלישי והמורכב אפילו יותר הוא הוכחה שיש קשר ישיר בין ההתנהלות הרשלנית של הרופא לבין אותו נזק שנגרם, ללא יותר מדי משתנים מתערבים שעשויים לשנות את התמונה. במצב הדברים הזה, רבים ימליצו להגיש את התביעה רק באמצעות הסיוע המקצועי של עורך דין מנוסה לתביעות רשלנות רפואית.

דילוג לתוכן