פיסטולה

פיסטולהפיסטולה היא סיבוך אפשרי במחלות מעי דלקתיות, במיוחד מחלת קרוהן. זהו מצב בו נוצרת השקה שאינה טבעית בין איברי גוף, שבמצב הטבעי והתקין לא אמור להיות ביניהם כל קשר פיזי.

רוב הפסיטולות אינן מכוונות, גם אם לעתים יוצרים את החיבורים האלה כחלק מהליכים ניתוחיים שונים (למשל ניתוחי בריאטריים בהם מחברים בין הוושט לבין מקטע מסוים של מערכת העיכול כדי לבצע עקיפה של הקיבה).

במקרה של מחלות מעי דלקתיות, עלול הסיבוך להשפיע על כל אחד מהחלקים שלה (להבדיל ממחלת קוליטיס שמשפיעה על דופנו הפנימי של המעי בלבד) תוך כדי שהוא גורם לכמה תסמינים ותופעות לוואי שאינם פשוטים.

אילו סוגים נפוצים של פיסטולה קיימים?

בין סוגי הפיסטולה השונים נהוג להבחין בהתאם למקומות בגוף בהם נוצרים החיבורים או המעברים הבלתי רצויים. חלק מהחיבורים מתרחשים בין הרקטום לפי הטבעת , חיבורים בין חלקי המעי השונים (פיסטולה אנטרו-אנטרלית), חיבור לא טבעי בין המעי לבין העור (פיסטולה אנטרו-קוטאנית), חיבור בין המעי לשלפוחית השתן (פיסטולה אנרטו-וזיקלית) ועוד.

רשימת הסימפטומים משתנים בהתאם לחיבור הנוצר ותלויים גם במאפיינים הפרטניים. ב חיבור בין המעי לשלפוחית השתן, לדוגמא, עלולים להיווצר זיהומים בדרכי השתן וכן שתן צואתי. אם הפיסטולה מערבת את המעי ואת הנרתיק של האישה היא עלולה לסבול מכאבים עזים במהלך קיום יחסי מין, כמו גם ריח לא נעים המופרש מהנרתיק שלה.

דרכי האבחון של הפיסטולה

לא כל מצב בו סובלים ממחלת מעי דלקתית יביא לפיסטולה, אבל חשוב להיות ערים לכך שהסיכון הזה קיים גם קיים. צורת האבחון של הפיסטולה משתנה על פי האיברים והאזורים המעורבים, כך שישנם מצבים מורכבים יותר לאבחון ולעומתם כאלה שנחשבים לפשוטים באופן יחסי.

כך, לדוגמא, השקה לא רצונית בין המעי לבין העור תביא לכך שהצואה המופרשת תעבור דרך העור. דוגמא נוספת היא בדיקה גופנית שמבצע הפרוקטולוג במטרה לאבחן פיסטולה המחברת בין המעי לבין הרקטום או לחלופין התעלה האנאלית. את האבחון של פיסטולה ניתן לעשות באמצעות כלים שונים להדמיה, כאשר הכלי הנפוץ ביותר הוא MRE.

האתגר: לטפל בבעיה ביעילות

צורת הטיפול בפיסטולה משתנה בהתאם לאזור הספציפי המעורב ולדרגת החומרה של הבעיה. במקרים הפשוטים יחסית, בהם למשל חודרת הצואה לאיברים השונים של הגוף, הטיפול הניתן יכול להיות אנטיביוטי באופן מרכזי או בלעדי. המטרה היא להתגבר על הזיהומים הנוצרים בעת הכניסה של הצואה לתוך איברי הגוף.

מצבים אחרים ומורכבים יותר יהיו כבר על תקן סכנת חיים, ולכן חייבים לאבחן את הבעיה בהקדם ולפנות לטיפול רפואי מתאים. במצבים המורכבים יהיו כמעט תמיד צורך בניתוחים כירורגיים, שתכליתם ניתוק של החיבורים שנוצרו. ייתכן מצב בו יוציאו לצד את את הסטומה ממערכת העיכול.

סיבוכי פיסטולה

אם הפיסטולה גורמת לקשיי עיכול ופגיעה ביכולת הספיגה של המזון בגוף האדם, הטיפול צריך להיות מבוסס על שינוי הרגלי התזונה ולעיתים אף לצריכת תוספי תזונה על פי החלטת הרופא המטפל. אחת מתופעות הלוואי של מחלות מעי דלקתיות הוא ירידה משמעותית במשקל הגוף ויצירת חוסרים תזונתיים שעלולים לגרום לסיכונים רבים.

שינוי הרגלי התזונה וצריכת תוספים מחזקים, עשויים למנוע את הסיכונים האלה ובכך להקל על האדם בטווח הקצר והארוך כאחד.

דילוג לתוכן