גורמים לקוליטיס

גורמים לקוליטיסקוליטיס מאופיינת בהתפרצויות או התלקחויות של תסמיניה (חום, שלשולים דמיים, כאבי בטן עזים, פיסורה ועוד), לצד תקופות רגיעה שעלולות להיות מטעות.

המחלה תוקפת לרוב את האזור שבין המעי הגס לפי הטבעת, אך בדרך כלל ייפגע רק או בעיר המעי הגס. מה שפחות ברור בקרב הקהילה הרפואית כיום הוא מהם הגורמים הספציפיים האחראים להתפתחות מחלת קוליטיס.

יחד עם זאת יש כיום מספר גורמים שמגדירים כגורמי סיכון לבעיה.

בעיות אוטואימוניות בקוליטיס

ההנחה המקובלת כיום היא שקוליטיס נובעת מליקויים במערכת החיסונית של המעי, כך שהמחלה היא בעלת בסיס אוטואינומי לפרקים. הפגיעה במעי הגס נעשית על ידי המערכת החיסוני עצמה, שהתגובה שלה לזיהומים שהיא מזהה במעי היא לא פרופורציונלית ומביאה לפגיעה במעי.

יכול להיות שלא באמת יהיה כאן זיהום ממשי, וייתכן גם שזיהום זהה יביא להתפרצות המחלה אצל אדם אחד אבל לא יגרום כלל לשינוי במערכת החיסונית של אדם אחר. ההנחה כיום היא שהזיהום עלול להאיץ את התפתחות המחלה, אבל רק אם יש טריגרים אחרים במקביל.

תזונה לקויה

תזונה משפיעה באופן משמעותי על הבריאות, וקיים קשר הדוק בין המזון לבין המצב של מערכת העיכול בכלל והמעיים בפרט. ההנחה כיום היא שתזונה לקויה – שלמרבה הצער נפוצה מאד בתרבות המערבית הנוכחית – מגדילה את הסיכויים שאדם יסבול ממחלות מעי דלקתיות בשיעור ניכר.

תזונה לקויה היא תזונה שאינה מכילה שפע סיבים תזונתיים, פירות וירקות, החיוניים לבריאות מערכת העיכול. גם הגברת צריכת מזונות העלולים לפגוע במעיים, דוגמת מזונות מעובדים או סוכרים פשוטים מזיקה לבריאות. העדר פעילות גופנית עלול אף הוא להחמיר את התסמינים.

למרות שעישון אינו גורם לבעיה אלא עשוי באופן מפתיע להקטין את הסיכויים לה, מומלץ כמובן להימנע ממנו – רשימת הנזקים האחרים האפשריים לגוף פשוט גבוהה מדי.

השפעתם של הגורמים הדמוגרפיים

מחלות מעי דלקתיות, ובכלל זה קוליטיס, עלולות לתקוף כל אדם בכל שלב בחייו. עם זאת, על פי הסטטיסטיקה יש מספר קבוצות גיל באוכלוסיה הנחשבות לפגיעות הרבה יותר: גילאי 15 עד שלושים, או גילאי שישים עד שמונים. לא נמצא בסיס מגדרי לבעיה, אך המוצא משמעותי.

הנתונים מראים שיהודים אשכנזים נמצאים בקבוצת סיכון מוגברת. עוד נתון שאולי יפתיע אתכם הוא שהמחלה מאפיינת יותר אנשים במעמד סוציו אקונומי גבוה מאשר מעמד בינוני עד נמוך. נהוג לחשוב שלמחלת קוליטיס אין בסיס גנטי ממשי – אלא אם שני ההורים של הילד חולים במחלה, מצב בו הסיכון לחלות בה עולה.

האם יש השפעה נפשית?

לגבי השפעת הבריאות הנפשית שלנו על מחלת הקוליטיס יש דעות לכאן ולכאן. רוב המחקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים שהמחלה אינה פסיכוסומטית, אלא נגרמת עקב גורמים גופניים גרידא. זאת ועוד, ברור שמצבים נפשיים ופסיכולוגיים שאינם רצויים דוגמת מתחים, לחצים וחרדות אינם מומלצים – הם עלולים להחמיר את ההתקפים ואת התסמינים שלהם.

השתייכות לקבוצות הסיכון לצד הופעה של חלק מתסמיני הבעיה האפשריים (גם אם די כלליים) צריכים להעלות אצלכם נורת אזהרה המחייבת אבחון מוקדם. לא תמיד ניתן יהיה לזהות אם מדובר בקוליטיס כבר בשלב הזה, אבל בהחלט תוכלו למצוא תשובות לשאלות שמסבירות מה לא בסדר בגוף שלכם.

אולי יעניין אותך גם:

מחקר חדש מגלה: חלה עלייה חדה באחוז הישראלים שסובלים ממחלות מעיים

דילוג לתוכן