טחורים

טחורים בקרוהן וקוליטיסאנשים רבים סובלים מטחורים המשבשים את איכות החיים וגורמים לכאבים עזים ולסיבוכים מגוונים. ברמת ההגדרה טחורים הם מבנים אנטומיים המורכבים מכלי דם ומרקמת חיבור הנמצאים באזור פי הטבעת. במצב התקין הם מהווים חלק מפעילות פי הטבעת ושולטים על איטומה.

הבעיה מתחילה כשהאזורים מתנפחים או מודלקים, מה שמביא לכאבים ולדימומים. לטחורים יש לא מעט גורמים אפשריים, לרבות תזונה שאינה נכונה, העדר פעילות גופנית, ישיבה ממושכת, יתר לחץ דם פורטלי, אי ספיקת לב, דחקים נפשיים ועוד.

מאמר זה בוחן את הקשר הקיים בין מחלות המעי הדלקתיות קרוהן וקוליטיס לבין טחורים, קשר שלמרבה הצער הוא הדוק מאד.

מדוע מחלות מעי דלקתיות גורמות לטחורים?

הנתונים מראים שאנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות נמצאים בקבוצת סיכון גדולה לטחורים. הבעיה מאפיינת בעיקר חולים בקוליטיס וקרוהן-קוליטיס. החולים מתאמצים פעמים רבות בעת עשיית הצרכים, לפעמים ניסיונות שווא שגוררים תסכול, מביאים לכאבים ועלולים לפתח הן עצירות והן טחורים. חלק מהם יפחיתו את הביקורים שלהם בחדר השירותים כתוצאה מכך.

חולי קרוהן וקוליטיס רבים משנים את הרגלי התזונה שלהם בעקבות המחלות. הם נמנעים ממזונות שאמורים לשבש עוד יותר את פעילות מערכת העיכול שלהם ובוחרים תחת זאת בתזונה בריאותית הידידותית למערכת העיכול. אלא שגם במקרה הזה הם עלולים לסבול מכאבים במהלך האכילה או עשיית הצרכים, מה שעלול להקטין את צריכת המזון.

כאשר לא אוכלים מספיק מזונות בריאים (לדוגמא מאכלים עם סיבים תזונתיים) ושלא שותים בכמות מספקת עקב חוסר הנוחות בפעולות אלה, עלולים להיווצר או להחמיר טחורים.

חשיבות הטיפול בטחורים

טחורים גורמים לכאבים עזים, שמקשים מאד על החולים במחלות מעי דלקתיות שגם כך ההתמודדות שלהם עם המצב אינה פשוטה. כל אלה מביאים יחדיו לפגיעה משמעותית באיכות החיים של האדם, שלפעמים מנסים להימנע מעשיית צרכים עקב הכאבים הכרוכים בכך – מה שכמובן הופך את הבעיה לחמורה עוד יותר עבורם.

הטיפול המשולב בטחורים ובמחלות מעי דלקתיות צריך לקחת בחשבון הן את הגורמים המביאים לבעיות אלה והן את הדרכים בהן ניתן להקל על תסמיני הסובלים. החדשות המעודדות יותר הן שיש לא מעט דברים שניתן לעשות אפילו בלי לקבל טיפולים רפואיים "רשמיים".

חולים רבים טוענים שישיבה באמבט עם מים פושרים מקלה את הכאבים. בכל הנוגע לניגוב הישבן, רבים ימליצו להשתמש בבידה במקום נייר הטואלט המסורתי וגם לשטוף במים את פי הטבעת.

טיפולים לטחורים

בין הטיפולים קיימות תרופות בעיקר תרופות אנטי דלקתיות המיועדות למחלות המעי, טיפולים חשמליים המבוססים על צריבת כלי הדם הנפוחים, הסרת הטחורים בניתוח, קשירה באמצעות גומיה או הרחבה של פי הטבעת, שנחשבת כיום לטיפול שאינו נפוץ במיוחד עקב העובדה שהוא כרוך בתופעות לוואי לא נעימות ובסיכונים גופניים שעלולים להיות מוחשיים.

גם לפיזיותרפיה יש מקום של כבוד במשוואת הטיפולים האפשריים בטחורים. יש תרגילים שונים שניתן לעשות כדי להביא לשיפור במתח שרירי האגן ולשיפור היציבה. מומלץ לקבל המלצות לגבי תנוחות עשיית הצרכים שיביאו להפחתת הלחצים באזור.

דילוג לתוכן