בדיקת גסטרוסקופיה

בדיקת גסטרוסקופיהיש כיום אמצעים שונים ומגוונים לאבחון מחלות מעי דלקתיות, בדגש על קרוהן או קוליטיס. לאחר שחושדים שהאדם סובל מהבעיה, עקב התסמינים או הימצאותו בקבוצת הסיכון, מבוצעות מספר בדיקות במקביל במטרה לספק תשובה מלאה ככל שניתן.

בדיקות גסטרוסקופיה הן מהחשובות הנעשות בהקשר הזה, כך שלא מפתיע שברוב המקרים מחליטים לשלב אותן בתמונת הבדיקה.

מהי בדיקת גסטרוסקופיה?

גסטרוסקופיה היא בדיקה שתכליתה הערכה ואבחון של החלל העליון של מערכת העיכול. הבדיקה מבוצעת באמצעות החדרה של צינורית דקה, המחוברת אל מצלמה ולסיב אופטי, לתוך הגוף של האדם המאובחן. התמונה מועברת לצג הנמצא מול הרופא, שמאפשר לו לראות ולנתח את מה שמתרחש במערכת העיכול מתחת לפני העור.

החדרת הצינור מבוצעת דרך הפה. זוהי בדיקה מורכבת המבוצעת תחת חומר טשטוש. הצינורית מאפשרת במקביל לבצע החדרה של פריטים שונים לתוך הגוף של הנבדק לצורך המשך האבחון, כשהדוגמא המובהקת לכך היא בדיקת ביופסיה הנעשית תוך שימוש באותה צינורית.

הסיבה לביצוע בדיקת גסטרוסקופיה – במקרה של קוליטיס כיבית, הדרכים העליונות של מערכת העיכול שהבדיקה מאפשרת לצפות בהם אינם מעורבים (להבדיל ממחלת קרוהן). המשמעות היא שאם הרופא המאבחן חושד שהאדם הניצב מולו סובל מקוליטיס ולא מקרוהן, סביר להניח שהוא יחליט על ביצוע בדיקות אחרות.

בדיקת גסטרוסקופיה: ההיבט הטיפולי

גסטרוסקופיה הוא הליך המשמש במידה רבה לאבחון של מחלות מעי דלקתיות, כאשר ניתן באמצעותו להתבונן בחלל הוושט, בתריסריון ובקיבה. מה שחשוב להדגיש הוא שכאשר מחדירים את הצינורית לגוף, ניתן גם לבצע פעולות שונות בעלת פן טיפולי. במילים אחרות: גסטרוסקופיה נכללת לא רק בתכנית האבחון של מחלות מעי דלקתיות, אלא עשויה להיות כלי טיפולי לגיטימי.

את הקביעה הזו ניתן להדגים באמצעות מספר פעולות נפוצות הנעשות כיום. באמצעות הגסטרוסקופיה ניתן לבצע צריבה של כלי דם מדממים, להסיר מהגוף פוליפים שעלולים להחמיר את הבעיה או לחלופין גופים זרים, להתמודד עם היצרות וחסימה באמצעות הרחבה של דרכי הגישה ועוד.

הכנה לקראת בדיקת גסטרוסקופיה

לבדיקת גסטרוסקופיה צריך להיערך מבעוד מועד באמצעות מספר דגשים די בסיסיים. כדי שהתמונה שמתקבלת של מערכת העיכול תהיה ברורה ונטולת הפרעו, נהוג לבצע אותה לאחר צום של מספר שעות (בדרך כלל כארבע עד שבע שעות טרם הבדיקה). שתיית מים אפשרית ואף מומלצת.

האדם שעומד לעבור גסטרוסקופיה צריך ליידע את הרופא לא רק על התסמינים שהוא סובל מהם, שעשויים להשפיע על הבדיקות שיוחלט שהוא יבצע, אלא גם על תרופות שהוא נוטל או לחלופין רגישויות שהתגלו אצלו לתרופות מסוימות: לדוגמא תרופות נוגדות קרישה או אגרגרציה. חשוב להעביר לרופא את המצב הגופני המלא וליידע האם יש מחלות ובעיות אחרות שהאדם סובל מהם.

לאחר הבדיקה אין צורך באשפוז (יש התאוששות בת כחצי שעה), אבל כדי שהמטופל יוכל לעשות את דרכו לביתו באופן בטוח נדרש בתנאים האלה שיגיע עימו לבדיקה מלווה.

בדיקת גסטרוסקופיה לקרוהן וקוליטיס: תופעות לוואי

הבדיקה אינה גורמת לתופעות לוואי חמורות, היות והיא מבוצעת תחת טשטוש. אך עדיין צריך לקחת בחשבון כאבים וגירויים במקום הזרקת החומר המטשטש, חוסר נוחות בבית הבליעה או דימומים קלים (בעיקר בנטילת רקמה או הליך טיפולי הנעשה). דימומים מאסיביים יהיו נדירים ויצריכו התערבות רפואית מיידית.

את תוצאות הבדיקה ניתן לרוב לדעת לאחר ההתאוששות. במקרה שנמצאה מחלת מעי דלקתית יוחלט כבר בשלב הזה על תכנית הטיפולים.

דילוג לתוכן