קולונוסקופיה וירטואלית

קולונוסקופיה וירטואליתמחלות מעי דלקתיות ניתן לאבחן בדרכים שונות, לצד התבוננות ברשימת התסמינים. האבחון מתחיל עם בדיקות בסיסיות יחסית דוגמת בדיקת דם או צואה, כולל בדיקות פולשניות ביניהן קולונסקופיה או אנדוסקופיה ומסתיים בשימוש באמצעים מתקדמים כמו MRI או CT.

במאמר הנוכחי נציג בפניכם את הקולונסקופיה הוירטואלית, הנחשבת לאחת המילים האחרונות בתחום האבחון הרפואי בעולם כיום.

מהי קולונסקופיה וירטואלית?

מטרת בדיקת קולונסקופיה היא לצלם את מערכת העיכול ולבצע פעולות שונות כגון נטילת ביופסיה. קולונסקופיה וירטואלית מאפשרת לדמות פחות או יותר את אותו אזור, אך בלי שצריך לבצע את ההליך הפולשני באותו אופן – אלא באמצעות בדיקת CT באזור הבטן.

הבדיקה מבוצעת לאחר ניפוח את המעי הגס עם אוויר או סוג גז אחר, והחדרת צינורית דקה וקצרה לפי הטבעת. ההליך קל הרבה יותר מקולונוסקופיה רגילה, כך שאין צורך בחומר טשטוש, שכן קצה הצינורית מכיל משחת הרדמה, והבדיקה נמשכת עשר דקות בלבד.

מהלך קולונוסקופיה וירטואלית

היא לא כרוכה בכאבים, אבל ייתכנו תחושות לחצים או נפיחות בבטן. עיבוד צילומי ה-CT מאפשר לקבל תמונה ברורה של חלקו הפנימי של המעי הגס. את הקולונסקופיה הוירטואלית נהוג לעשות במספר מצבים. התרחיש הראשון הוא ביצוע הבדיקה כחלק מבדיקת סקר לא פולשנית לגילוי סרטן המעי הגס בשלביו הראשונים.

הטכניקה הוירטואלית מתאימה גם כאשר אי אפשר לבצע קולונסקופיה רגילה מסיבה זו או אחרת, וכן כאמצעי מעקב לאחר טיפול רפואי בבעיית מעיים. בדרך כלל מקבלים את התוצאות לאחר כיומיים, אבל במקרים דחופים יכול הרופא לספק את חוות הדעת שלו מיידית.

איך מתכוננים לקולונוסקופיה וירטואלית?

ההכנות לבדיקת קולנסקופיה וירטואלית דומות מאד לקולונסקופיה סטנדרטית. הדבר החשוב ביותר הוא לבצע את הבדיקה כאשר המעיים של האדם מרוקנים לחלוטין, כך שנדרשת דיאטה בימים שלפני: בדרך כלל הימנעות ממאכלים עשירים בסיבים בשלושה הימים שלפני הבדיקה, הימנעות ממזון מוצק ביום שלפני וצום מוחלט בארבע השעות הקודמות לבדיקה.

שתייה רצוי וניתן לשתות בכמות מסיבית, למעט בשעתיים שלפני הבדיקה. ביום הקודם לבדיקה יש צורך לצרוך תמיסה משלשלת.

מספר חסרונות לקולונוסקופיה וירטואלית

חשוב להדגיש שבדיקה זו אינה פתרון קסם, ונחשבת למוגבלת ביחס לקולונסקופיה סטנדרטית. ההבדל הראשון והחשוב הוא שקולונסקופיה וירטואלית לא מאפשרת ביצוע של פעולות שונות במעי. במהלך הבדיקה מתעורר צורך בהליכים נלווים כגון ביופסיה או כריתת הפוליפים, יהיה צורך לבצע את בדיקת הקולנסקופיה הרגילה. קולונסקופיה וירטואלית משמשת אך ורק ככלי צילומי או אבחוני.

שצילומי CT מאפשרים לקבל תמונה כוללנית ורחבה של האזור, כך שבמקרה הזה עשויים לראות גם את הכליות או את אבי העורקים. הבעיה היא שעלולים להתגלות בדרך זו ממצאים מחשידים שאין מאחוריהם דבר, ומחייבים בדיקות מיותרות. כך צריך לעבור פעמים רבות את התהליך המתיש. איכות התמונה שמקבלים אינה מקסימלית במקרים רבים, והיא נחשבת למדויקת פחות מאשר CT רגיל בבטן.

לבדיקה יש מספר תופעות לוואי וסיכונים שאמנם נחשבים לנדירים, אבל כן עלולים להתרחש: קרעים במעי או בפי הטבעת עקב הניפוח שלהם, חשיפה לקרינה רנטגן (בכמות קטנה אמנם) ועוד.

דילוג לתוכן