אנמיה בקרוהן וקוליטיס

אנמיה בקרוהן וקוליטיסעם התפתחות אנמיה במחלות קרוהן וקוליטיס, יש להתייעץ מיד עם הרופא לגבי בדיקת אנמיה וקביעת תכנית טיפול מתאימה, ולשפר את השליטה במחלות.

אין צורך פשוט לשבת בבית עם שלשולים מדממים. אנמיה היא מחלה דלקתית המאופיינת באמצעות כיבים כואבים ודלקת דופן מערכת העיכול. הדלקת מתרחשת במקרים רבים בחלק התחתון של המעי הדק, אך עלולה להתרחש במקביל מספר מקומות במערכת העיכול.

השלכות הימנעות מטיפול

אם הדלקת אינה מטופלת, היא עלולה להתפתח סיבוכים כגון כיבים עמוקים הגורמים לשלשול חמור בכבד, ולדימום. תנועת המזון דרך מערכת העיכול עלולה לשפשף את הרקמה הדלקתית ולגרום לדימום המעיים, המופיע בצורה כדם אדום בוהק או דם כהה.

מחלת קרוהן עלולה להיות קשורה לעתים לדימום סמוי, כלומר, דימום פנימי. בתסמינים חמורים, הדימום רציני ומתמשך ומוביל למחסור חמור בברזל, מה שגורם לאנמיה.

אבחון אנמיה במחלת קרוהן

כדי לאבחן את המצב, הרופא בודק את ההיסטוריה הרפואית, מבצע בדיקה גופנית ומזמין בדיקות אבחון נוספות כגון ספירת דם מלאה (CBC).

אם תוצאות ספירת הדם מאשרות אנמיה, הרופא עשוי להזמין בדיקות נוספות כדי לקבוע את הסיבה לאנמיה, חומרתה והטיפול הנכון באופן אישי. היות ובמקרים רבים מחלת קרוהן עלולה לגרום לדימום פנימי, הרופא עשוי להזמין בדיקות אבחון לאיתור הדימום הפנימי.

טיפול באנמיה עקב מחלת קרוהן

הטיפול מתמקד בהתמודדות עם הגורם הבסיסי לאנמיה וקביעת טיפול נוסף. חומרת הגורם לאנמיה קובעת את הטיפול עליו ממליץ הרופא. ברוב המקרים, הרופא עשוי לרשום תוספי ברזל לטיפול באנמיה. הוא עשוי לרשום גם ויטמין C על מנת לסייע לגוף לספוג ברזל מהתזונה.

הרופא ממליץ אף על תזונה עשירה בברזל, חומצה פולית וויטמין C. צמחונים מקבלים המלצות לאכילת פירות הדר כגון תפוזים, ענבים, ירקות כגון תרד וירקות אחרים בעלי עלים ירוקים כהים. באנמיה חמורה ומסכנת חיים, יתכן שיהיה צורך באשפוז, עירוי דם וזריקות ברזל.

אנמיה בקוליטיס

במקרים רבים, אובדן הדם הנלווה למחלה זו מוביל לחוסר ברזל, ותחושת עייפות מוגברת לטווח הארוך. מצב זה עשוי להעיד על חוסר ברזל. אנמיה היא מצב המאופיין בחוסר תאי דם אדומים או המוגלובין בדם, תופעה שכיחה בקרב חולי קוליטיס כיבית, בשל מספר סיבות.

החולים סובלים מדימום כגון דם בצואה, ולכן מאבדים את תאי הדם האדומים. בנוסף, בשל נוכחות הדלקת בגוף, הם סובלים מליקויים בספיגת הברזל, ולכן עליהם לקחת תוספי ברזל. בנוסף, חולי קוליטיס עשויים להתקשות בעיכול תקין של מזונות עשירים בברזל, כולל בשר, עוף וירקות בעלי עלים ירוקים, ועלולים לחוות התלקחויות חמורות לאחר אכילתם. מזונות אלו אינם גורמים לדלקת המעי הגס, אך עלולים לגרום לעוויתות ושלשולים.

למרות שלא כל אדם עם קוליטיס יפתח אנמיה, חלק גדול מהחולים סובלים מהמצב. מחקר שפורסם בשנת 2015 בכתב העת BioMed Research International מעריך ש-21% מחולי קוליטיס מפתחים אנמיה.

אבחון וטיפול באנמיה עם קוליטיס

בדיקות לאיתור אנמיה ניתנות לביצוע באמצעות בדיקת דם פשוטה, והטיפול משתנה בהתאם לחומרת הליקוי שאובחן. החולה עשוי להזדקק לתוסף ברזל או ויטמין B12, או לקבל את החומרים המזינים בעירוי ורידי. חלק מהתוספים עלולים לגרום לתסמיני מעיים, כגון התכווצויות בטן, ולכן יש להתייעץ עם הרופא ולנסות מספר סוגים שונים עד למציאת הטיפול הנכון.

כשהמחסור בברזל מטופל כראוי, רמות האנרגיה משתפרות באופן משמעותי. במקביל יש לטפל גם בקוליטיס כיבית, שכן העדר טיפול ראוי גורם להמשך אובדן דם.

דילוג לתוכן