פיסורה

פיסורהמחלות קרוהן וקוליטיס כוללות תופעות לוואי מורכבות ומספר סיבוכים. פיסורה היא סיבוך עיקרי ונפוץ במחלות המעי הדלקתיות האלה. זהו סדק או קרע הנוצרים בעור באזור פי הטבעת (ברירית המקיפה אותה).

מבחינה רפואית, אין לפיסורה יותר מדי משמעותיות, אבל מבחינת ההשפעה על החיים של הסובלים ממנו מדובר בבעיה לא פשוטה.

ממה נגרמת פיסורה?

מבחינה פיזיולית, המחלה נגרמת עקב מספר גורמים מובחנים. גורם הסיכון הראשון הוא עצירות קשה. במקרה כזה הצואה היא קשה, מה שעלול לגרום לשריטת רירית המעי ותביא לקרע בה. העצירות עלולה להיגרם עקב חסימה של המעיים אבל גם כשהרגלי התזונה או השתייה של האדם אינם מספקים.

אדם שאינו אוכל או שותה מספיק מסתכן בכך שהצואה שלו תהפוך לקשה. לכך ניתן להוסיף עצירות, על הגורמים לה שיכולים להיות פסיכולוגיים: למשל החשש לעשות צרכים עקב הכאבים הכרוכים בכך, מה שיוצר מעגל קסמים שהיציאה ממנו היא בהחלט בעייתית.

פיסורה בקרוהן וקוליטיס – החולים במחלות עלולים לסבול מפיסורה גם עקב השלשולים החריפים המאפיינים מחלות המעי אלו. השלשולים עלולים לגרות את פי הטבעת ולהביא לאותם סדקים לא רצויים בה. לפעמים הפיסורה היא תוצאה של ניתוחים קודמים שעבר האדם באזור פי הטבעת, ניתוחים שמפחיתים את הגמישות ואת האלסטיות של הרקמ ומגדילים בכך את הסבירות לקרעים.

פיסורה: תסמינים חמורים

בהתחשב במאפיינים של הפיסורה, לא מפתיעים הסיבוכים שהבעיה מביאה להם. אדם הסובל מפיסורה צפוי להרגיש כאבים עזים בעת עשיית צרכים, כאשר שהופכים כל ביקור בשירותים לטראומה של ממש עבור הגוף ומביאים לכך שאנשים נמנעים מלעשות זאת (מה שכאמור מחמיר את הבעיה).

הפיסורה עלולה לגרום בהמשך לכך לדימומים המתרחשים בזמן היציאות, והם מעידים על מצב חמור המצריך טיפול. אם אתם רואים דם המופיע על נייר הטואלט שלכם, או חשים כאבים או תחושות צריבה במהלך עשיית צרכים, חשוב שתפנו למיון בהקדם האפשרי. תסמינים אפשריים אחרים הם גרד בפי הטבעת (בדרגות חומרה שונות) או הופעת ריר בצואה.

שיטות אבחון פיסורה

הרופא המאבחן את הבעיה צריך כמובן לשאול את המטופל מהם בדיוק התסמינים שהוא סובל מהם. זוהי למעשה הדרך העיקרית המשמשת כיום לאבחון הפיסורה, להבדיל מחלק מהסיבוכים האחרים של מחלות המעיים שיצריכו גם בדיקות הדמיה.

רופא מומחה מאבחן פיסורה באמצעות בחינה רקטלית של האזור, שתאפשר לו להבחין באותם סדקים או קרעים גם ללא ציוד עזר. במהלך האבחון הוא יכול גם ללמוד על משך הבעיה, כאשר פיסורה "ותיקה" (מעל שלושה חודשים) תכלול לא פעם שינוי במבנה של הרקמה: הופעת קפלים, הפיכת העור לעבה, שינויים בגוון העור ועוד.

אז איך מטפלים בפיסורה?

קיימות מספר גישות טיפול, ובחלק מהמקרים הרופא והמטופל מחליטים על מספר טיפולים במקביל. הגישה המסורתית דוגלת בשימוש במשחות ובקרמים במטרה לסכך את האזור ולגרום להפחתת תסמיני הכאבים. ייתכנו הזרקות בוטוקס במטרה להחליש את השרירים בסוגר, מה שמגדיל את סיכויי ההחלמה.

התזונה חייבת לשחק תפקיד גם כאן, כאשר האדם צריך לצרוך כמות מוגברת של מאכלים העשירים בסיבים תזונתיים, להקפיד לשתות מים ולבצע פעילות גופנית. במצבים מורכבים, בהם הטיפולים לא עזרו, עשוי לעלות הצורך לניתוחים שמטרתם להחליש את התכווצות השריר הסוגר. כשהתסמינים נעלמים אך שבים בצורה כרונית, יתכן שניתוח יהיה הפתרון היחידי.

דילוג לתוכן